§ 1. Usunięcie konta z poziomu Aplikacji (Zalecane)
Najszybszym sposobem na całkowite usunięcie konta oraz wszystkich powiązanych danych z systemu PetrolClub jest skorzystanie z wbudowanej funkcji w aplikacji mobilnej.
Instrukcja krok po kroku:
- Otwórz aplikację PetrolClub na swoim urządzeniu mobilnym i zaloguj się na swoje konto.
- Przejdź do zakładki Profil (ikona profilu w dolnym menu).
- Stuknij w ikonę Ustawień (koło zębate) w prawym górnym rogu ekranu profilu.
- Przewiń listę opcji na sam dół i kliknij przycisk Usuń konto.
- Potwierdź chęć usunięcia konta w wyświetlonym oknie dialogowym.
§ 2. Zgłoszenie usunięcia danych drogą e-mailową
Jeśli nie masz dostępu do aplikacji mobilnej lub chcesz złożyć formalny wniosek o usunięcie danych osobowych, możesz napisać bezpośrednio do naszego zespołu na adres e-mail:
W treści wiadomości e-mail prosimy podać:
- Adres e-mail powiązany z Twoim kontem w aplikacji PetrolClub.
- Twój pseudonim (nick) w aplikacji.
- Oświadczenie: „Wnoszę o usunięcie mojego konta oraz wszystkich powiązanych danych osobowych w aplikacji PetrolClub.”
Wniosek zostanie przetworzony niezwłocznie, nie później niż w ciągu 14 dni od dnia jego otrzymania. O pomyślnym usunięciu konta zostaniesz poinformowany w wiadomości zwrotnej.
§ 3. Zakres usuwanych danych
W momencie realizacji procedury usunięcia konta (zarówno przez aplikację, jak i zgłoszenie e-mailowe), z naszej bazy danych trwale i bezpowrotnie usuwane są następujące kategorie informacji:
- Dane profilowe i dostępowe: adres e-mail, nazwa użytkownika (nick), zaszyfrowane identyfikatory konta, zdjęcie profilowe oraz biografia.
- Wirtualny Garaż i pojazdy: dane techniczne auta, opis modyfikacji, historia serwisowa oraz dziennik wpisów (Car Updates).
- Pliki multimedialne (Storage): wszystkie zdjęcia i pliki wgrane przez Ciebie do pamięci chmurowej aplikacji.
- Wpisy i aktywność społecznościowa: opublikowane posty na forum dyskusyjnym, komentarze, polubienia oraz powiązania na liście obserwowanych.
- Powiadomienia i sesje: tokeny urządzeń dla powiadomień Push oraz aktywne sesje logowania.
§ 4. Okres przechowywania i wyjątki
Po dokonaniu usunięcia konto przestaje istnieć, a związane z nim dane osobowe nie są poddawane dalszemu przetwarzaniu.
Jedynym wyjątkiem od natychmiastowej kasacji mogą być sytuacje, w których przechowywanie wybranych informacji jest wymagane przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa lub niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony przed ewentualnymi roszczeniami prawnymi (wyłącznie przez okres przedawnienia tych roszczeń).